22 april 2012; Wees niet bang!

Waarom heeft God zo afgedaan, in ons oude continent? Vraag jij je dat soms ook zo af, als je in de media weer eens een aanval op ‘het Christelijk geloof ’ of zelfs op God zelf hoort? Is het niet omdat maar al te dikwijls Jezus’ persoon niet erkend wordt zoals Hij zich geopenbaard heeft, bevestigd door de Vader? Jezus is een goed mens … één of andere profeet. Waar hebben we dat nog gehoord? Of, Jezus is God, waardoor men niet alleen Zijn lijden onderschat maar ook Gods’ liefde en nabijheid.

“Nu ben ik doodsbang” Hoe opmerkelijk, deze woorden komen van dezelfde man die tientallen keren aan anderen zegt: “Wees niet bang.” U raadt het al, het zijn woorden van Jezus, ook die eerste. Die sprak hij enkele dagen voor zijn dood, toen Filippus en Andreas Jezus kwamen zeggen dat enkele Grieken, ‘niet-gelovigen’, hem wilden spreken. Hierop antwoordde Jezus met de aankondiging dat Zijn lijden, d.i. het lijden van de mensenzoon, noodzakelijk is en de tijd daarvoor nu aangebroken is. Hij verklaart dat door het beeld van de graankorrel te gebruiken, die in de aarde moet sterven opdat een nieuwe halm kan ontkiemen en uitgroeien tot een goed gevulde korenaar. Joh.12:23-24 Het is duidelijk dat Hij hier spreekt over zichzelf als ‘Messias’, ‘Zoon van God’, de Mensenzoon. In vers 25 zegt Hij hoe het werkt om als Hem te zijn: “Wie zijn leven liefheeft verliest het, maar wie in deze wereld zijn leven haat, behoudt het voor het eeuwige leven.” Dan maakt Jezus duidelijk dat, als je bij Hem wil horen, je ook Zijn voorbeeld moet volgen maar dan zal je ook zijn waar Hij is, ja, God zelf zal hem dan eren! Lees maar vers 26: “Wie mij dient moet mij volgen: waar ik ben zal ook mijn dienaar zijn, en wie mij dient zal door de Vader geëerd worden.” Wat een wonderlijke en onvoorstelbare belofte!

Wat een verschil met wat we daarna lezen: “Nu ben ik doodsbang.” Dit klinkt wel heel menselijk! En bijna als een verzuchting klinkt wat erop volgt: “Wat moet ik zeggen? Vader, laat dit ogenblik aan mij voorbijgaan?” Je zou kunnen zeggen dat Jezus naadloos overgaat van het ‘God zijn’ naar het ‘mens zijn’, al lijkt dat wat oneerbiedig uitgedrukt. Het is misschien vooral fout gezegd. Want Jezus is helemaal God en Jezus is helemaal mens in één persoon. Dat zit dan ook helemaal in wat volgt: “Maar hiervoor ben ik juist gekomen” In deze wereld als mens gekomen, geboren uit de maagd Maria, van bij God vandaan, “‘De heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste …’ ” Luc.1:34
Dat oude continent heeft zoveel nood aan het leren kennen van Jezus, Gods liefde voor ons! Vragen wij de Vader om veel vruchten van Zijn Geest voor al zijn kinderen, opdat die liefde kan gezien worden en Jezus de Mensenzoon kan erkent worden. Ja, Jezus is God en mens!